Netooze® Cloud Computing - The Backstory

N
Нетуз
Август 4, 2022
Netooze® Cloud Computing - The Backstory

Netooze® е основана во 2021 година откако Дин Џонс поднесе оставка од својата позиција како директор на стратешки проекти на Универзитетот Кранфилд, британски постдипломски јавен истражувачки универзитет специјализиран за наука, инженерство, дизајн, технологија и менаџмент за да го поддржи својот старец родител во странство за време на СОВИД-19.

Раст на побарувачката за евтина ИТ инфраструктура и побрза пристапност до податоци

Дин увидел дека појавата на коронавирус ги оптегна многумина во ИТ до границата на нивните способности да најдат начини да се приспособат на напливот на работници од далечина. Дин, исто така, призна дека ја водел програмата за безбедност на Долниот дом на Палатата на Вестминстер и Домот на лордовите дека драматичната и брза промена во брзината со која организациите од сите големини овозможуваат работа на далечина и суспензијата на комерцијалните активности ги зголемуваат ризиците за сајбер безбедноста. Создаде деловни оперативни потешкотии, зголемена побарувачка за евтина ИТ инфраструктура и побрза пристапност до податоци што ја поттикна употребата на услугите за компјутерски облак и го поттикна растот на глобалниот пазар Инфраструктура како услуга (IaaS).

„Инфраструктурата како услуга (IaaS) е облак компјутерска услуга во која бизнисите изнајмуваат сервери во облакот за пресметување и складирање. Овие веб-услуги обезбедуваат API на високо ниво кои може да се користат за дереференцирање на различни карактеристики на ниско ниво на мрежната инфраструктура, како што се физички компјутерски ресурси, партиционирање на податоци, скалирање, локација, безбедност, резервна копија итн. IaaS им овозможува на корисниците да работат каков било оперативен систем или апликација на изнајмени сервери без да плаќаат за работењето и одржувањето на серверите.

(IaaS) раст на пазарот на 90.9 милијарди долари во 2021 година

Ова резултираше во (IaaS) раст на пазарот на 90.9 милијарди долари во 2021 година, што е зголемување од 64.3 милијарди долари во 2020 година, според Gartner, Inc.  Понатаму од различни истражувачки трудови и студии, Дин, исто така, разбрал дека глобалната инфраструктура како пазар на услуги (IAAS) се предвидува да достигне 481.8 милијарди американски долари до 2030 година, растејќи со CAGR од 25.3% од 2021 до 2030 година поради еластичноста и приспособливоста на решение, кое е идеално прилагодено за услуги овозможени од ИТ, сегментот на јавниот облак значително ќе го зголеми својот удел на пазарот на инфраструктурата како услуга (IaaS) во текот на периодот на проекција.

„Пазарот за инфраструктура како услуга е поделен на неколку региони, индустриски вертикали, големини на претпријатија, режими на распоредување и типови на компоненти. Тој е поделен на складирање, мрежа, пресметување и други компоненти. Поделен е на приватни, јавни, и хибридни модели за распоредување. Малите и средни бизниси (МСП) и големите бизниси се одвоени врз основа на големината на фирмата. Банкарство, финансиски услуги и осигурување (BFSI), влада и образование, здравство, телекомуникации и ИТ, малопродажба, производство , медиумите и забавата и други се различните индустриски вертикали. Пазарот се испитува во однос на неговото влијание врз Северна Америка, Европа, Азија-Пацифик и ЛАМЕА.

Тековната состојба на различност меѓу директорите на технолошките компании во ОК

Дополнително, Дин препозна дека моменталната состојба на различност меѓу директорите на технолошките компании во ОК е неурамнотежена со наоди базирани на податоци и анегдотски извештаи за нерепрезентативно директорување. Понатаму, маргинализираните групи - имено жените и малцинствата - сè уште се сериозно недоволно застапени во технологијата. Дин, исто така, сфати дека важноста на видливите модели на сите нивоа е од клучно значење и дека за да се создаде инклузивна технолошка работна сила, компаниите не треба само да привлекуваат големи таленти, тие треба да се погрижат големите луѓе да растат и да станат големи лидери.

Премостување на дигиталните јазови меѓу училиштата и заедниците

Додека гледаме на иднината во постпандемискиот свет - и оној кој ќе биде сè подобро поврзан - ние сигурно распоредуваме буџети за да одговориме на најголемите потреби, бидејќи "дигитален јаз" може да им наштети на луѓето и заедниците, но и негативно влијае на жените повеќе отколку на мажите, што ги нарушува принципите на родова еднаквост.

„Јазот меѓу луѓето кои користат или имаат пристап до телекомуникациите и информатичките технологии - вклучително хардвер, интернет конекција и писменост во ефективно користење на двете - и оние кои немаат вообичаено се нарекува „дигитален јаз“.

Од епидемијата, суштинските импликации што би ги доживеале луѓето и заедниците ако не успееме да го намалиме јазот станаа многу поочигледни. Пред пандемијата, намалувањето на дигиталниот јаз главно се сметаше за шанса за дополнително подобрување на економијата. Денес, иновациите постојано се зголемуваат како што е очигледно во новите онлајн производи, услуги и платформи за компјутерски облак. Новите индустрии, вклучително и оние овластени со вештачка интелигенција и алгоритми за машинско учење, брзо ги преоѓаат граѓаните од аналогна во дигитална економија која нуди огромни можности да сонуваат, градат и трансформираат светот. Сепак, многу луѓе заостанаа кога станува збор за учење, создавање и работа во оваа нова економија на свирка. Додека некои студии тврдат дека отсуството на широко распространети, брзи широкопојасни мрежи е причина за глобалните нееднаквости, може да се обвини и достапноста на компјутерски услуги за проширување на дигиталните вештини.

Дел од проблемот е што компјутерите можат да бидат премногу скапи, понекогаш за цело училиште или мал бизнис. Cloud computing иако релативно нов концепт носи значајни ветувања за идниот развој и испорака на компјутерски ресурси до средното или основното образование, особено во училиштата кои се најмногу погодени од дигиталниот јаз. Облакот може да помогне во решавањето на три од најважните предизвици: 1) ограничена достапност на ИТ вештини, 2) ограничувања на капиталот и 3) безбедносни ризици.

Netooze® Infrastructure as a service (IaaS) облак компјутерска платформа

Имајќи го на ум горенаведеното, Дин одлучи да лансира платформа за облак IaaS која нуди нова достапна генерација виртуелни машини за програмери, ИТ тимови, системски администратори, стартапи и училишта со храбар сет на цели за претставување на различноста и вклучување и сеопфатен пристап за нивно постигнување .  

„Создаваме позитивно социјално влијание со тоа што обезбедуваме достапност на услугите за компјутерски облак за училиштата со нужда нудејќи ги нашите услуги по цена и, исто така, во моментов се обидуваме да собереме средства за да обезбедиме бесплатни услуги за компјутерски облак за училиштата без буџет.

Генерален амбасадор на првата хипер-конвергирана платформа во светот, vStack

Netooze® хиперскалер е облак инфраструктура базирана на vStack VMware средини за виртуелизација. Бидејќи VMware бара значителни ресурси за одржување на инфраструктурата. Платформата за виртуелизација vStack, покрај VMware, беше натпревар создаден во рајот затоа што заштедуваше на софтверот и хардверот и го поедностави управувањето со инфраструктурата преку хиперконвергираниот пристап и побрзото скалирање и обновување на интернет. Ова исто така го прави Netooze® генерален амбасадор на првата хипер-конвергирана платформа во светот, vStack.

„Во компјутерите, хиперскалата е способност на архитектурата да се скалира соодветно бидејќи зголемената побарувачка се додава на системот. Википедија"

Netooze® нуди и високи перформанси Windows Server со далечинска работна површина и целосен пристап до администраторите што им овозможува на компаниите да ги испитуваат приоритетите и да ги менуваат ресурсите со агилност за да им помогнат на своите вработени да бидат поврзани од нови локации и уреди, овозможувајќи бизнис континуитет од суштинско значење за продуктивноста. Netooze® Windows RDP серверите работат на иновативна хипер-конвергирана vStack платформа базирана на водечки технологии со отворен код. Лесен bhyve хипервизор и оперативен систем FreeBSD со поедноставена база на кодови.

Од лансирањето на платформата Netooze®, нејзините способности значително се зголемија. Поддржана е неограничена хетерогеност на мрежата, како и високо ниво на економска ефикасност во однос на ресурсите на vCPU и другите карактеристики.

„Поради порастот на побарувачката за конзистентни перформанси, интерфејси за програмирање на апликации на барање (API) и безбедност за физички изолирани мрежи, компјутерскиот сегмент има најголем пазарен удел за инфраструктурата како услуга. Сепак, другите сегменти се очекува да доживејте го најбрзиот раст во текот на прогнозираниот период поради зголемената потреба за управување со податоци во текот на нивниот животен циклус, од замислување и складирање до соодветно архивирање. го поттикнува овој раст“.

Трансформацијата на дигиталните бизниси влезе во попредизвикувачка и ургентна фаза поради пандемијата COVID-19 и Netooze® има за цел да ги обезбеди алатките што им се потребни на организациите од сите облици и големини за да го направат компјутерскиот облак поедноставен, така што бизнисите и програмерите можат да посветат повеќе време на производство на софтвер кој го трансформира светот. Нашата цел е да станеме еден од изборите број еден и за корпоративните и за индивидуалните клиенти во цела Европа, САД и пошироко.

Netooze® обезбедува 86.6% намалување на распоредувањето на Cloud серверите

Просечното време за вртење на нови виртуелни сервери со Linux и Windows е околу 40 секунди. Netooze® ви овозможува да комуницирате со облак серверите практично веднаш по поднесувањето на барање за распоредување. Откако ќе нарачате услуга, Netooze автоматски избира нов сервер со соодветна конфигурација од базенот на сервери. Штом корисникот ќе нарача, серверот е речиси подготвен за работа. Корисникот треба само да почека да се заврши неговото поставување.

„Еден од нашите стратешки фокуси беше да ја оптимизираме брзината на создавање облак сервери. Го намаливме времето на создавање за фактор 7.5, но тоа не е крајот на линијата“, вели Дин Џонс, извршен директор на netooze®. Намалувањето на просечниот индекс на 40 секунди е рекорден резултат: пред оптимизацијата, брзината на создавање на серверите на Windows беше 300 секунди, како и за серверите Линукс - 60 секунди. Сепак, новата технологија има дополнителен потенцијал и Netooze® ќе продолжи да гарантира дека нејзината платформа дополнително се развива со цел да се подобри квалитетот на услугата што им се нуди на нашите клиенти преку стратешко партнерство со ITGLOBAL.

Цели на компанијата Netooze® за разновидност и вклучување (D&I).

Целите за разновидност и вклучување на Netooze® се како што следува:

(1) Бројот на жени во технички улоги да биде 50%“ (од сите улоги).

(2) Обезбедете минимум 50% од сите нови позиции - (внатрешни и надворешни) - да бидат пополнети со црнци и латино таленти.

(3) Ниту еден процес на вработување нема да заврши доколку не се интервјуира кандидат од малцинството.

Дин рече: „Една од нашите цели е да го идентификуваме и развиеме базенот на таленти од кој се црпат високите лидери. Меѓутоа, штом една компанија ќе погоди одреден број вработени, некои тврдат дека е тешко да се направат значајни промени, но има некаква надеж што може да се има кај стартапите. Ако започнете од првиот ден, има добри шанси да го направите правилно. Бидејќи работата во технологијата не треба да биде привилегија, целта на Netooze® е да помогне во диверзификацијата на работната сила во технолошкиот сектор со тоа што ќе се осигури дека нејзината работна сила е репрезентативна на заедниците на кои им служиме од самиот почеток“.

Техничкото раководство е високо меѓународно. 18% од технолошките директори се од небританска националност, во споредба со 13% во сите други сектори и 13.8% во населението во ОК како целина.

Дин рече: „Netooze® има за цел да работи преку застапување, развој на таленти и развој на бизнисот, а неговиот бизнис фокус не е само за обезбедување одлична услуга за клиентите, туку е и за нашиот „тим зад сцената“: оние кои работат и ја поддржуваат нашата дигитална платформа.

Клучни сегменти на пазарот

 • Според моделот на распоредување
  • Приватен
  • Јавниот
  • хибридни
 • По регион
  • Северна Америка
   • САД
   • Канада
  • Европа
   • Обединето Кралство
   • Германија
   • Франција
   • Италија
   • Шпанија
   • Остаток на Европа
  • Азија Пацифик
   • Кина
   • Јапонија
   • Индија
   • Јужна Кореа
   • Австралија
   • Остатокот од Азија Пацифик
  • ЛАМЕА
   • Латинска Америка
   • среден Исток
   • Африка
 • Според големината на претпријатието
  • Големи претпријатија
  • Малите и средни претпријатија
 • Од страна на индустријата вертикална
  • BFSI
  • Владата и образованието
  • Здравствена заштита
  • Телеком и ИТ
  • Трговија на мало
  • производство
  • Медиуми и забава
  • други, пак,

Како извршен директор на Netooze Ltd, Дин Џонс носи повеќе од 20 години искуство во технички, менаџерски и лидерски улоги кои ги воведуваат брендовите во нови ери на иновации и глобален раст. Тој ја стекна својата диплома за уметности со почести и магистер по дизајн на комуникации од Централ Сент Мартинс, јавно високо уметничко училиште во Лондон, Англија и конститутивен колеџ на Универзитетот за уметности во Лондон.

Netooze® е облак платформа, која нуди услуги од центри за податоци на глобално ниво. Кога програмерите можат да го користат едноставниот, економичен облак што го сакаат, бизнисите побрзо се прошируваат. Со предвидливи цени, темелна документација и приспособливост за поддршка на растот на бизнисот во која било фаза, Netooze® ги има услугите за компјутерски облак што ви се потребни. Стартапите, претпријатијата и владините агенции можат да го користат Netooze® за да ги намалат трошоците, да станат поагилни и побрзо да иновираат.

Поврзани Мислења

%d блогери како овој: